Optimalna cirkulacija za
maksimalan komfor

Ventilacija

HORECA VENTILACIONI SISTEMI

Ventilacija u restoranima, kafićima, hotelima i salama za proslave je veoma bitan deo u projektovanju i izgradnji objekata. Ona utiče na kvalitet vazduha, dovod svežeg vazduha i odstranjivanje raznih neprijatnih mirisa i dima. Najčešće su to kanalski sistemi koji su povezani sa kuhinjama i drugim prostorijama iz kojih je neophodno odvesti neprijatne mirise, toplotu i dim.

Na slici se može videti primer ventilacije ugostiteljskog objekta sa svim elementima i to:

  1. Jedinica za snadbevanje vazduhom, sa filterom i funkcijama grejanja i hlađenja
  2. Ugostiteljski deo
  3. Kanali i rešetke koji obezbeđuju odvod „prljavog“ i ubacivanje svežeg vazduha
  4. Usisna jedinica sa filterima (hauba) za šporete i roštilje

VENTILACIJA U ZGRADAMA

Stanovi i kuće su mesta gde provodimo najveći deo vremena. Zato je kvalitet vazduha u prostoru u kome živimo i radimo presudan za naše zdravlje i osećaj komfora. Da bi se obezbedila prijatna i sigurna atmosfera, ventilacioni sistemi imaju ključnu ulogu:

  • obezbeđuju neophodan kiseonik,
  • uklanjaju neprijatne mirise i zagađivače,
  • smanjuju višak vlage u vazduhu,
  • stvaraju osećaj ugodnosti i svežine.

 

Nekada se o ventilaciji manje razmišljalo – zgrade su bile slabije izolovane i manje hermetične, pa je prirodna cirkulacija vazduha postojala. Danas, sa energetskom efikasnošću kao standardom, objekti imaju vrhunsku izolaciju i maksimalnu hermetičnost. Upravo zato je kontrolisana ventilacija jedini način da unutrašnji prostor ostane zdrav, a potrošnja energije pod kontrolom.

Princip ventilacije u stambenim objektima zasniva se na „sweeping“ modelu – svež vazduh ulazi u dnevnu i spavaće sobe, a potrošen se odvodi iz kuhinje, kupatila i WC-a. Tako se postiže prirodna cirkulacija i održava stalna ravnoteža kvaliteta vazduha.

Posebnu ulogu imaju i garažni ventilacioni sistemi, čija je funkcija višestruka:

  • obezbeđivanje optimalne cirkulacije vazduha,
  • kontrola nivoa izduvnih gasova,
  • protivpožarna ventilacija, koja omogućava sigurnu evakuaciju ljudi u vanrednim situacijama i zahteva najviši nivo pouzdanosti opreme.

KUHINJSKA VENTILACIJA

Sistem masne ,,parovučne’’ ventilacije je sastavni deo svake kuhinje u restoranima, hotelima ili bilo kojim drugim kuhinjama u kojima se vrši priprema hrane za veći broj ljudi. Dobar, fukcionalan ventilacioni sistem je izuzetno važan.

Kuhinjska ventilacija ima ulogu da u procesu termičke obrade namirnica, transportuje najbržim putem, sva masna isparenja koja se tom prilikom oslobađaju.

Elementi koji čine sistem kuhinjske ventilacije su:

• hauba (parovuka ili roštilja)
• filteri haube
• kanali za transport masnih isparenja
• protivpožarna klapna
• ventilator
• filteri za eliminaciju masnoće elektrostatički filter
• filteri za eliminaciju mirisa filter sa aktivnim ugljem